Deze website bevat de uitzendingen van de Amsterdamse Inlichtingen Dienst die via Salto (lokale publieke omroep Amsterdam) worden uitgezonden en gehost. De Amsterdamse Inlichtingen Dienst is een programma van TVAmsterdam, een onafhankelijk produktiebedrijf en omvat diverse programma's en een royaal archief van inmiddels 40 jaar!
Theo Kley (1936-2022) was in 1972 een van de oprichters van het Amsterdams Ballon Gezelschap. Maandag was er een herdenking in de kerk van Ruigoord, in deze uitzending beelden uit Ruigoord, Paradiso en vanaf de daktuin van zijn voormalige huis op de Oudezijds Achterburgwal.
Gesprek met Dhr. Schipper van de Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer 5 jaar na de ramp met de El Al cargo boeing. En een impressie van Debut, een initatief om het Soeterijntheater nieuw leven in te blazen.”
Wat gebeurt er als kernkoppen worden opgesteld, en de videoclip KabouterPower van Mokumse Zaken. Verder enkele afleveringen van het interviewprogramma Business As Usual uit 2006
Na de 6 fabeltastische Gay Dating Shows van Hellun Zelluf was Geert Vissers er niet meer, net als veel mensen die u in deze aflevering van een follow-up gaat zien, de AIDS epidemie heeft vreselijk huisgehouden in Amsterdam en deze show werd dan ook als een continueering opgezet. De Ware Liefde Show was enerzijds een tribute aan de Gay Dating Show , anderzijds een poging om het idee levend te houden dat er nog zoiets kan bestaan als een Gay Dating Show. De Ware Liefde Show bestond uit twee delen, de mannenronde en de vrouwenronde. Deel 2 vind u hier
In 1992 was het thema van het jaarlijkse Ballonnenfeest de Luchtbus die deze week jammerlijk aan zijn einde kwam door een brand in een schuur in Ruigoord.
Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat er een dansverbod kwam op de stranden van Ibiza. Hier ziet u unieke beelden uit 1996, het laatste jaar dat er nog vergunningen werden verleend aan strandtenten om een DJ luidruchtig te laten draaien. Je zult hier en daar nog wel een DJ tegenkomen op het strand, maar de geluidsbegrenzers staan dit soort massaal dansgenot niet meer toe.
Aanvankelijk was het verbod ingegeven door de burgemeesters die tevens discotheekeigenaren zijn en de beach disco als ongewenste concurrentie zagen.
Wil je meer reportages over Ibiza en beachparties elders in de wereld zien ga dan naar onze website The Golden Years of Hedonism
De Staat van de Straat over het Koningsplein, deze week zijn de belangrijkste werkzaamheden afgerond en gaan we opnieuw op zoek naar de oplossingen en het resultaat. Daarna een herhaling van de eerste vier afleveringen van deze serie.
Na de 6 fabeltastische Gay Dating Shows van Hellun Zelluf was Geert Vissers er niet meer, net als veel mensen die u in deze aflevering van een follow-up gaat zien, de AIDS epidemie heeft vreselijk huisgehouden in Amsterdam en deze show werd dan ook als een continueering opgezet. De Ware Liefde Show was enerzijds een tribute aan de Gay Dating Show , anderzijds een poging om het idee levend te houden dat er nog zoiets kan bestaan als een Gay Dating Show. De Ware Liefde Show bestond uit twee delen, de mannenronde en de vrouwenronde. In deze uitzending beperken we ons tot de vrouwenronde maar de gehele aflevering zal volgende week tijdens de Pride TV programmering online komen.
Dat het Oerol voor de tweede keer op rij niet door kan gaan is natuurlijk sneu, hoewel het eiland tjokvol feestende bezoekers zit die vermaakt worden met optredens van muzikanten in de horeca. Het straattheater verzint u er na enkele versnaperingen vanzelf bij. Dat het prolongeren van de digitale aanpak weinig soelaas biedt (wie op Terschelling is heeft buiten geen wifi) weerhoud de organisatie er niet van het een en ander uit te proberen. Wat daarvan naar buiten sijpelt voor niet-abonnees voorspelt weinig goeds. De miniatuurtjes die bij de Dagkrant worden geserveerd op YouTube zijn een soort instagram zoekplaatjes zonder duiding. Dan zie ik nog liever de karige reportages van Opium (1 voorstelling per dag), dat is ten minste nog volgens de natuurwetten van de cinema samengesteld.
Reportage over het slotfeest van Oerol 1989 met onder andere Brigitte Kaandorp die samen met Joop Mulder het lied “Duet” ten gehore brengt.
PRINS BERNHARD IN DE BAN GEDAAN
Gisteren nam de “Prins Bernhard School” in Tilburg afscheid van deze felbegeerde naam. In 1992 brachten we reeds de Arie Johannes Veldhoen Show waarin kunstenaar Aat Veldhoen kunst koppelt aan de actualiteit, de talloze pleinen die naar de voormalige prins zijn vernoemd.
THE GOLDEN YEARS OF HEDONISM
In 1999 werd op het strand van Zandvoort de Miss Aktueel Millenium Kanjer verkiezing georganiseerd.
00.00
Oerol eindfeest 1989
40 jaar Oerol
1989
11.00
Arie Johannes Veldhoen Show
Amsterdam
1992
24.04
Millenium Kanjer
Golden Years of Hedonism
1999
40 jaar Oerol: hier is hoe het begon
Omdat Oerol 40 jaar bestaat kun je naast de VOD “Fools Around” (€2,75) ook via ons Salto-platform een flink aantal voorstellingen van de eerste tien jaar gratis terugkijken. Een aantal opnames zijn nooit eerder vertoond en voorstellingen die kort voorkwamen in de docoumentaires zijn opnieuw gemonteerd. Er is dus veel te zien.
Kijk nu de eerste 10 jaar Oerol, vanaf 1982 in vier schitterende documentaires totaal 2 uur ultieme Festival of Fools beleving, toen Oerol nog een gratis toegankelijk straattheater festival was. Kijk nu online (slechts 2,75€) of bestel de DVD hieronder.
FOOLS AROUND
Documentaries and reports about the Terschelling Festival Of Fools (locally called “Oerol”) from 1982 untill 1991, with: ISLAND FULL OF FOOLS Dogtroep, Derevo, Daniel Rovai, Johnny Melville, Chrome, Tender, Pigeon Drop, Mark Kingsford, Marco Carolei, Ray Graham, Flaco Gimenez, Flup and Ju Bedrijf, Kumbi Saleh, Traject Theatre and many others. (34 minutes)
LIEFHEBBERS VOOR EEN SLAATJE Documentary about the Foolsculture against the Deep Fried tourism culture (1984) with Johnny Melville, The Barneys, Chrome, Tender, Traject Theatre (16 minuten)
THE FLYING FOOLHighlights from the very first Oerol festival (1982) with The Barneys, Mark Kingsford, Jango Edwards, Shusaku, Flup and Ju bedrijf (30 minuten)
EXTRA’SStreattheatre (1987-1991) with Jack Spijkerman, Brigitte Kaandorp, Alex Dandridge, Vince Bruce, Marcolino, Dogtroep Midsland aan Zee, Derevo Hee and a special report of the Festival of Fools (1996) in the Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam with Jango Edwards, Johnny Melville, Daniel Rovai, Jacques Brie (40 minuten)
In Ruigoord werd deze week de Fruitlaan ingehuldigd met het planten van een appelboom door het Kaboutergilde Beeld van de Buurt: Don Bosco (watergraafsmeer) (1997) Schoolkrant op het Barlaeus Lyceum (1996) Badmodeshow van Ruud van der Peijl (1995)
Tegenwoordig zijn er weer plannen om de ring A10 in west te bebouwen met woningen. In 1997 spraken wij met enkele bewoners die letterlijk aan de snelweg wonen. Verder een verslag van het verbod op zondagmiddagconcerten in het Vondelpark Openluchttheater in 1989 (vanaf 10:40) en een modeshow van Simon de Boer in Museum van Loon (vanaf 33:41)
In de beginjaren van het Oerol festival werd er op de donderdag telkens een fietstocht georganiseerd waarbij het theater op locatie werd gebracht (wat later de basis voor het festival zou worden).
Meer Oerol hier
Verder een registratie van de Antwerpse academie voor de schone kunsten 2001 (vanaf 10:25)
Spektakeltheater na de val van de muur
Verder de Chemobar van Erik Hobijn,
Luidspeaker Opera van Huba de Graaff
en de tweede aflevering van
Expeditie Noord:
Verven met Bloemen
Door Corona gaat Burning Man dit jaar virtueel. Dat is leuk want dat scheelt een hele reis en een pak geld! Meer informatie hier. Wij kijken terug op de editie van 2001
Nostalgie uit het havengebied: twee reportages over
Vrieshuis Amerika
(1996) en twee reportages over een
Lara Croft
Lookalike verkiezing (1999) en een expositie van
Champagne-dozen
in de Go Gallery.
Eurowood
een natuurpark in het Markermeer in de vorm van de kaart van Europa. We bezoeken
Het Park van de Toekomst
in de Westergasfabriek en
zand uit Ruigoord
wordt uitgestrooid in het Markermeer.
Paradiso aan Zee (Ballonnenfeest 2019), Partners in Crime Mascha Rutten en Marcel Barlag, en de presentatie van de “Kendie”, een seksblad gemaakt door kunstschilders in 1997.
Club Dino’s was een beruchte after bar in het havengebied. Verder in The Golden Years of Hedonism het Magneetfestival van 2011. In Kabelvitrine de zevende groepstentoonstelling van NDSM-Fuse.
Curtis Jones verruilde het nachtleven van Amsterdam voor dat van Praag en organiseerde met behulp van Amsterdamse nachtsterren feesten. Ook sleepte hij Tsjechische nachtdieren naar Hotel Arena in Amsterdam. Verder een hilarische catwalkshow van Jean Paul Gaultier uit 1996 en een voorstelling van Warner & Consorten in de oude motorenfabriek aan de Tsaar Peterstraat.
In The Golden Years of Hedonism de onderzeeboot Foxtrot in betere tijden. Maandag 16 december wordt het ding weggesleept naar de sloop, wij waren erbij toen het nog dienst deed als partylocatie. Verder: Free Cultural Spaces: de Lutkemeerpolder, Kabelvitrine met een modeshow van Walter van Beirendonck in het Parijse Lido theater uit 1996.
Free Cultural Spaces: Thomas uit Litouwen verteld over Uzupis, al 20 jaar een vrijstaat in Vilnius, verder Kabelvitrine met een geluidsexpositie van Henk Schut, Lettersoup van Zender en consorten, een modeshow van Jaqcues Fath uit 1995 en in The Golden Years of Hedonism de paradevoorstelling Eurocharmant van Rini en Will.
Deze week The Golden Years of Hedonism met deze week de opening van Queens and Co (in 1997) van Nicky Nicole, eetfeest Stuffed: Apres Ski, Free Cultural Spaces met Henry Mentink alsmede Kabelvitrine met de 6e groepsexpositie van NDSMFuse en een modeshow van Simon de Boer op de Lange Niezel.
Deze week The Golden Years of Hedonism met een Pamela Anderson Lookalike wedstrijd in de Roxy en een knutselavond met kunstenaar Dadara. Verder 50 jaar Kabouter Happening bij het Lievertje en de opening van twee toiletten aan het Damrak, alsmede Kabelvitrine met een impressie van de tentoonstelling Manifestations 2019 tijdens de Designweek in Eindhoven.
Zondag 15 september 2019 werd op het Spui een Happening georganiseerd ter ere van het 50 jarig bestaan van de Kabouterpartij, voortgekomen uit PROVO. Demonstranten vragen de gemeente Amsterdam het beeldje van het “Lieverdje”, ooit aan de stad geschonken door een sigarettenfabrikant, te vervangen door een door hen geplaatste appelboom. De appel is het symbool van de Provo beweging uit de jaren 60, en is tevens terug te vinden in het plaveisel van het pleintje op het Spui.