In memoriam: Helmert Woudenberg

Helmert Woudenberg kun je vooral terugkijken bij het Werkteater, ZONDER H inderdaad: https://werkteater.nl/ 

In ons geheugen gegrift is zijn rol als motoragent in Rigor Mortis van Dick Maas, een klassieker met Rijk de Gooijer, Wim T. Schippers en bovenal Olga Zuiderhoek. In de geschiedenis van de Cinema is het tarten van het gezag nergens zo expliciet neergezet als in Themroc van Claud Ferraldo waarin een gendarme aan het spit wordt geroosterd als een varken. Op een waardige tweede plaats komt deze vertolking van de mislukte rijksambtenaar door Helmert Woudenberg in Rigor Mortis.

In Memoriam: Rudolph Stokvis

8 augustus overleed Rudolph Stokvis, op 88-jarige leeftijd, hij heeft nog uitgebreid genoten van het jubileumjaar van Ruigoord en het vernieuwde Landjuweel, het festival wat Rudolph destijds als vliegerfeest begon. Daarnaast was Rudolph de producent en regisseur van de Ballongezelschap feesten ieder jaar op 28 december in Paradiso.

Rudolph Stokvis was een van de eerste Ruigoord krakers die het dorpje bleven bewonen nadat het uit handen van de slopers was gered.  Door de oliecrisis was het zojuist door het kabinet Den Uyl (PvdA) opgespoten land niet projectwaardig (een gebied wat zich uitstrekte van Sloterdijk tot Velzen, zie Topotijdreis.nl voor de details door de jaren heen). Het terrein verwilderde en de natuur greep om zich heen. Maar er kwam ook een cadeau: de Magic Bus, een typische hippie onderneming uit de jaren 80 die busreizen aanbood naar Turkije, Afghanistan en India. Ze hadden een bushalte op het Museumplein en een ticketshop ergens op het Rokin. Toen ze ermee stopten gaven ze de Magic Bus aan Ruigoord en zo zat Rudolph met een oude bus opgescheept, zonder rijbewijs…

(zie ook In Memoriam Theo Kley en Dossier Ruigoord)

In Memoriam: Jango Edwards

4 augustus overleed clown Jango Edwards in zijn woonplaats Barcelona. In de jaren 70 kwam de in Detroit (VS) geboren straattheater-artiest naar Amsterdam en zette het Festival of Fools op. 

Edwards ging tijdens zijn shows veelvuldig uit de kleren en maakte grappen over clownesk exhibitionisme. Hij liet Aat Veldhoen een safe-sex doek schilderen op het podium van het Vondelpark Openluchttheater en maakte tien jaar eerder een portret van Veldhoen bij de opening van diens tentoonstelling in de Melkweg waarbij Edwards zijn piemel als kwast gebruikte. 

Als straattheaterartiest her-introduceerde hij het fenomeen straattheater. In Amsterdam kreeg hij bijval omdat in 1975 de sfeer op straat in Amsterdam nogal droefgeestig was. De binnenstad lag er belabberd bij, de Zeedijk was een NoGo area met junks die de boel terroriseerden. Toeristen stelden nog niks voor, en wisten ook niet waar ze naar moesten zoeken. Het ideale moment om op straat keet te gaan schoppen met een professionele attitude. Niet om met de pet rond te gaan maar om iets neer te zetten. Meestal kreeg je dan een uitnoding om die avond naar de Melkweg te komen om een show te zien.