In Memoriam: Rudolph Stokvis

AMSTERDAM, IN MEMORIAM

8 augustus overleed Rudolph Stokvis, op 88-jarige leeftijd, hij heeft nog uitgebreid genoten van het jubileumjaar van Ruigoord en het vernieuwde Landjuweel, het festival wat Rudolph destijds als vliegerfeest begon. Daarnaast was Rudolph de producent en regisseur van de Ballongezelschap feesten ieder jaar op 28 december in Paradiso.

Rudolph Stokvis was een van de eerste Ruigoord krakers die het dorpje bleven bewonen nadat het uit handen van de slopers was gered.  Door de oliecrisis was het zojuist door het kabinet Den Uyl (PvdA) opgespoten land niet projectwaardig (een gebied wat zich uitstrekte van Sloterdijk tot Velzen, zie Topotijdreis.nl voor de details door de jaren heen). Het terrein verwilderde en de natuur greep om zich heen. Maar er kwam ook een cadeau: de Magic Bus, een typische hippie onderneming uit de jaren 80 die busreizen aanbood naar Turkije, Afghanistan en India. Ze hadden een bushalte op het Museumplein en een ticketshop ergens op het Rokin. Toen ze ermee stopten gaven ze de Magic Bus aan Ruigoord en zo zat Rudolph met een oude bus opgescheept, zonder rijbewijs…

(zie ook In Memoriam Theo Kley en Dossier Ruigoord)