Cultureel erfgoed is subjectief, sponsors begrijpen dat…




Cultureel erfgoed is subjectief, sponsors begrijpen dat…




ASML geheimen ontmaskerd

AMSTERDAM

Wat is er nou zo speciaal aan een fabriek die machines bouwt om andere machines te bouwen die vervolgens kunnen worden verkocht? VPRO Tegenlicht bezocht enkele jaren geleden de directie van het ASML concern in Eindhoven (Veldhoven) en gekscherend werd de filmploeg toegebeten dat ze niks te weten zouden komen over het geheim van de smid.

ASML is marktleider in het maken van apparatuur waarmee je chips kunt maken. Dus niet de chips zelf, de klanten van ASML kopen apparatuur waarmee ze zelf chips kunnen produceren.

Het productieproces was immers zo ingewikkeld dat je beslist geen waardevolle informatie zou kunnen krijgen door alleen maar je camera en microfoon los te laten op de geheimzinnige fabriek met enorme stofvrije ruimtes en wat zo meer.

In 2021 was het echt zoeken naar informatie over de fabrikage van chips. Na flink zoekwerk kwam je dan terecht bij een voorlichtingsfilm hoe een geheugenkaartje is opgebouwd. In 2021 wist je als gebruiker van SD geheugenkaartjes NIETS over hoe dat inwendig in elkaar stak. Hoe kan je 4 uur lang 4K filmen met een handycam op een geheugenkaart zo groot als de visueel zichtbare chip op je betaalpas van 10 bij 7 millimeter??? (antwoord: nano-technologie).

Sterker, niemand wist toen wat ASML eigenlijk maakte. De aflevering van VPRO’s Tegenlicht bracht ons bij dat ASML de enige plek in de wereld was waar klanten hun chip machine konden bestellen. En dat dat inmiddels onderdeel was van een handelsoorlog op wereldwijde schaal.

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en verschijnt er plotseling een uitleg-video op Youtube. Het is een haarfijne uiteenzetting hoe het produktieproces van microchips verloopt (in dit geval van CPU’s), een proces dat 3 maanden duurt en erg veel geld kost. Een vermakelijke conclusie van de makers is dat het verschil tussen intel i3, i5 , i7 en i9 CPU’s te maken heeft met de hoeveelheid defecte onderdelen in het uiteindelijke product. Dus hoe meer mislukte partities in het complete product, hoe lager de intel ranking op hun serienummers.

Fabrikagefouten zijn te duur, dus verkoop je het produkt bij voorbaat met fabrikagefouten onder een lagere catagorie.