30 jaar Boom Chicago

VOD Dossier Ruigoord

Jango Edwards

In Memoriam: Rudolph Stokvis

8 augustus overleed Rudolph Stokvis, op 88-jarige leeftijd, hij heeft nog uitgebreid genoten van het jubileumjaar van Ruigoord en het vernieuwde Landjuweel, het festival wat Rudolph destijds als vliegerfeest begon. Daarnaast was Rudolph de producent en regisseur van de Ballongezelschap feesten ieder jaar op 28 december in Paradiso.

Rudolph Stokvis was een van de eerste Ruigoord krakers die het dorpje bleven bewonen nadat het uit handen van de slopers was gered.  Door de oliecrisis was het zojuist door het kabinet Den Uyl (PvdA) opgespoten land niet projectwaardig (een gebied wat zich uitstrekte van Sloterdijk tot Velzen, zie Topotijdreis.nl voor de details door de jaren heen). Het terrein verwilderde en de natuur greep om zich heen. Maar er kwam ook een cadeau: de Magic Bus, een typische hippie onderneming uit de jaren 80 die busreizen aanbood naar Turkije, Afghanistan en India. Ze hadden een bushalte op het Museumplein en een ticketshop ergens op het Rokin. Toen ze ermee stopten gaven ze de Magic Bus aan Ruigoord en zo zat Rudolph met een oude bus opgescheept, zonder rijbewijs…

(zie ook In Memoriam Theo Kley en Dossier Ruigoord)

Blik in het Duister: Historia Morbi

Het filmarchief van de Nederlandse Filmadacemie wordt begluurd door oud student Ben Waalwijk. Met de makers bespreekt hij een film die zij als student hebben vervaardigd. In deze aflevering “Historia Morbi” van Dick Maas

00.00Dick MaasBlik in Het Duister2019

Landjuweel 2023

In het kader van 50 jarig bestaan van gekraakt Ruigoord maakten we van de grotere evenementen dit jaar een uitgebreid verslag. Zo ook van Landjuweel. Het begon maandag zoveel juli met een congres Free Cultural Spaces waarvan we binnenkort uitgebreider verslag gaan doen. Vervolgens was er donderdag de opening van Landjuweel met een Gemeentepenning die werd uitgereikt aan de Ruigoord veteranen. Maar eerst de Aftermovie zoals dat heet: door terrein-uitbreiding was Landjuweel 2023 uitgestrekter en bood diverse nieuwe verrassingen. Kijk hierna ook even naar Oase van Verwondering, want die kunstroute is dit jaar onderdeel van het gehele Ruigoord decor, ook tijdens Landjuweel. 

Wist je dat je ons kunt doneren door naar de twee uur durende film Dossier Ruigoord Jubileum Editie te kijken via video on demand? Kost maar 3,5 euro en dan ben je helemaal bij met de avonturen van het Amsterdams Ballon Gezelschap en Ruigoord door de jaren heen, gefilmd sinds 1981 (!) en recent nog aangevuld met gevonden materiaal. Zie de waslijst aan reportages op deze pagina waar je ook DVD, Blu-ray en digitale files kunt bestellen.

Meer over